Složení jídel a seznam alergenů

Tisk

Složení jídel a seznam alergenů

Jak jistě víte, i bez vyhlášky připisujeme některé alergeny, nebo označujeme bezlepková jídla v jídelníčku,
ale i přes to najdete pro lepší orientaci složení všech jídel v sekci receptury,

Zde je důvod a seznam hlavních označovaných alergenů:

Vyjádření ministerstva zemědělství:
Poskytování informací o alergenech v případě nebalených potravin tj. i pokrmů stanovuje čl.
44 odst. 1 a) nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
Nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014. 
Označování pokrmů spadá do gesce Ministerstva zdravotnictví. 

Seznam potravinových alergenů , které podléhají legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

  1.  Obiloviny obsahující lepek–nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  2.  Korýši a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  3.  Vejce a výrobky z nich - patří mezi potraviny ohrožující život
  4.  Ryby a výrobky z nich
  5.  Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich- patří mezi potravinyohrožující život
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7.  Mléko a výrobky z něj - patří mezi potraviny ohrožující život
  8. Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen „ jasně a zřetelně označit “, není sice nijak blíže specifikováno, lze však obecně odvodit, že se jedná o takové označení, které bude strávníka dostatečně jasným způsobem informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně značených alergenů.

Aktualizováno ( Středa, 17 Prosinec 2014 17:58 )